2010. április 5.

Narcissos és Echo


Narcisszusz eredeti mitológiájában boldogan vadászgat mindenféle élőlényekre, nem törődik semmivel sem ezen és önmaga szépítgetésén kívül a külvilággal, "boldog öntudatlanság" gyermeki állapotában él.


Gyönyörűbbnél gyönyörűbb nimfanők sorra szerelmesednek bele a daliás ifjúba, udvarolnak neki, ő azonban figyelemre sem méltatja őket, mindenkinek csúfondáros elutasításban lesz része.
Pedig lénye annyira lenyűgöző, szépsége ámulatba ejtő, hogy nem lehet neki ellenállni.

Az egyik szép nimfa - Echo - azonban nem tud belenyugodni az elutasításba, betege lesz a szerelemnek, és úgy érzi, nem tud élni Narcisszusz nélkül.
Narcisszus nem jól reagál Echo szerelmére, aki pedig egy átok révén örök némaságra van kárhoztatva, mert apja kicsapongásait fedezte anya elől. Amikor meglátja a nimfa érte remegő szívét, aki végre előállt szeérmesen és félénken, csak annyit mond Narcisszus, hogy inkább a halált választja, de soha nem lesz Echo nimfáé.

Innentől a mitológiák eltérnek, ugyanis már ellentmondás van benne. A néma Echo hogyan szólíthatta volna meg Narcisszuszt?
Az egyik verzióban Echo elbújdosott és egy barlangban sorvadt el, így lett a neve is Visszhang.
Egyes mitológiák szerint volt benne elég erő ahhoz, hogy felkeresse a Bosszúállás istennőjét, és panaszt tett (itt megint szembekerülünk a némaság problémájával).

Bizonyos történetváltozatok szerint a bosszútól némul meg Echo, így ez a történet is helytálló lenne. A Bosszúállás istennője megsúgja neki ugyanis, mit kell tennie.
Egyik vadászat alkalmával Echo elvezeti Narcisszuszt egy folyóhoz, aki megpillantja a saját tükörképét.
Az átok megfogan, és mentem beleszeret saját magába, majd egyfajta lacani tükörstádiumba zuhan, abba az őrületbe, hogy az ember sosem látja magát kívülről, mindig csak két dimenzióban, ami eleve hamis képet közvetít felé.

Vajon néztem már valaha a saját szemembe? Meg tudom csókolni magamat? Tudok magammal csókolózni?

Ez Narcisszusz őrülete.
Ovidius szerint egy nap alatt elsorvad, és másnap testvérei jönnek eltemetni.
Más történetek szerint éhenhal, mert egy percre sem képes elszakadni a látványtól, és csak egy szál virágot találnak a helyén. / Nárciszt /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése